Remember: Gazeta Mediasului (1937 – 1941)

In acest an, se implinesc 80 de ani de la aparitia ziarului ”Gazeta Mediasului”, unul dintre cele mai importante ziare mediesene din perioada interbelica. Ziarul a fost citit bilunar de catre medieseni in perioada 1937-1941. Primul numar al publicatiei a aparut in decembrie 1937 si ziarul a fost distribuit sub acest nume pana in decembrie 1939. Din prima zi a anului 1940, ziarul isi schimba numele in “Vocea Tarnavelor” si are doar 17 numere sub aceasta titulatura.

O alta schimbare de nume apare in 1 ianuarie 1941, iar ziarul se numeste ”Muresul”. Redactia “Gazetei Mediasului”, care se declara “Organ de cultura si informatie”, s-a aflat in centrul orasului, mai precis in actuala piata Regele Ferdinand I si proprietarul sau a fost George Togan. Abonamentele la ziar costau, pe an, 1.000 lei pentru institutii si intreprinderi si 100 de lei pentru persoane fizice.

Primul ziar de limba romana din Medias a fost “Drumul Nostru”. Din pacate, ziarul “Drumul Nostru” a avut o viata foarte scurta, primul numar a aparut in data de 1 martie 1933, dar, din motive necunoscute, dispare dupa doar doua luni si jumatate de existenta. Formatul ziarului era unul obisnuit, cu patru pagini, pretul era de 3 lei si continea articole din toate domeniile de activitate.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.