Remember: Cristalul de la Vitrometan Medias

Vitrometan 2013

In aceasta luna s-au implinit 42 de ani de fabricarea  cristalului in Romania. In  data de 3 ianuarie 1972 la Vitrometan s-a produs prima bucata de cristal din tara noastra. Intreprinderea din Medias a fost singura fabrica ce a facut cristal in Romania cu 24 la suta plumb, acest element conferea o calitate deosebita si o luminozitate si o stralucire extraordinara produselor.

Vitrometan pictura
Atelier pictura Vitrometan

Au mai existat si alte fabrici in tara dar care au fabricat cristal cu doar 12 la suta plumb. Din pacate in anul 2003, Vitrometan, perla industriei, a fost nevoita sa isi inchida sectia de cristal si sa isi limiteze productia la sticla. Cu o istorie de 92 de ani, intreprinderea Vitrometan si-a exportat produsele aproape in toata lumea, dar cele mai grandioase sunt candelabrele de la Casa Poporului. De la Medias au fost vandute la export milioane de obiecte din cristal, in Japonia, SUA si in statele din Europa Centrala.

Vitrometan gravura
Atelier gravura Vitrometan

Primii muncitori au fost adusi in anul 1923 din Polonia si au primit locuinte in apropierea fabricii, inca de atunci si pana in prezent productia fabricii a fost dictata de interesele economice ale actionarilor. Majoritatea neamurilor mele din partea mamei au lucrat la Vitrometan. Bunicul meu a fost maistru principal la intretinerea si functionarea cuptoarelor in perioada 1928 -1959.  

Vitrometan Medias 1923

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

47 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.