Proiectul CREARTE continua cu Tabara de Creatie din Malancrav si prezentarea spectacolului in sate

Proiectul „CREARTE – Educatie cultural-artistica pentru comunitati marginalizate” a continuat cu Tabara de Creatie din Malancrav, ce a avut loc in perioada 27 august – 1 septembrie. Proiectul este finantat de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN) si este implementat de catre Fundatia Mihai Eminescu Trust (MET) in parteneriat cu Asociatia Artistilor Plastici „Alma Mater Castrum Sex” Sighisoara si Asociatia „TACT – Sighisoara 2010”. Sloganul CREARTE este „Cultura ne uneste”; proiectul se desfasoara in perioada 15 iulie – 15 noiembrie 2018, iar in perioada imediat urmatoare piesa de teatru a copiilor va avea reprezentatii in cele 4 sate participante.

CREARTE este un program pilot de educatie culturala nonformala ce isi propune sa sprijine creatia culturala a tinerei generatii din 4 comunitati rurale marginalizate din zona centrala a Transilvaniei. Satele in care proiectul activeaza in perioada 15 iulie – 15 noiembrie 2018 sunt Alma Vii, Archita, Malancrav si Viscri. Activitatile se concentreaza pe grupurile vulnerabile din aceste comunitati, si anume copiii romi, cei aflati in pragul abandonului scolar, cei ce provin din familii numeroase sau monoparentale si copiii aflati in grija rudelor. Atelierele sunt o cale eficienta de a reduce ideile preconcepute ce apar intre membrii unei comunitati si sunt gandite sa sporeasca toleranta; ele contribuie la imbunatatirea convietuirii in comunitate. In cadrul proiectului in aceste sate au avut loc deja in luna iulie si la inceput de august ateliere de teatru, literatura si interpretare, precum si ateliere mestesugaresti.

Recent (27 august – 1 septembrie) a avut loc o etapa importanta a proiectului, si anume Tabara de Creatie din Malancrav. 35 de copii de varsta scolara din Alma Vii, Archita, Malancrav si Viscri au participat la Tabara de Creatie din Malancrav impreuna cu membri ai echipei Mihai Eminescu Trust, Asociatia „TACT – Sighisoara 2010”, Asociatia Artistilor Plastici „Alma Mater Castrum Sex” si voluntari. Ei au pregatit punerea in scena a piesei de teatru Fata mosului si fata babei; o parte dintre copii au facut repetitii de actorie in fiecare zi, in timp ce alti copii au demonstrat aptitudini artistice de design si manualitate, pregatind decorurile necesare si invitatii pentru localnici de a viziona spectacolul. Repetitiile si toate activitatile ce au avut loc in tabara in aceasta perioada au pus accent pe lucrul in echipa si pe generarea sentimentului de coeziune care se creeaza intre copiii din aceste sate.

La finalul taberei spectacolul a fost prezentat in cadrul autentic al unei gospodarii traditionale sasesti din Malancrav, urmand sa fie prezentata in fiecare dintre cele 4 sate in perioada 15 Septembrie – 15 noiembrie. Astfel, piesa de teatru Fata mosului si fata babei in care actorii principali sunt copiii din aceste 4 sate a urcat pe scena in premiera vineri, 31 august, in Malancrav. Apoi inca o reprezentatie a avut loc vineri, 7 septembrie la Centrul de Interpretare a Culturii Traditionale Alma Vii, iar la Viscri va fi prezentata in 16 septembrie, cu ocazia evenimentului Ziua Viscrienilor, urmand sa se stabileasca si ziua in care se va prezenta spectacolul in satul Archita. Pentru a intelege cum arata o vizita la teatru in cadru formal, in aceasta toamna copiii care au fost implicati in activitatile proiectului, in special cei care au lucrat la Fata mosului si fata babei, vor merge la o piesa de teatru la Teatrul National din Targu Mures. De asemenea, CREARTE include in luna septembrie ateliere de arte vizuale in aceste 4 sate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *