O noua premiera la Teatrul de Balet Sibiu

La inceputul lunii iunie, Teatrul de Balet Sibiu asteapta publicul la o noua premiera. Spectacolul de balet comic „Arlechinadaˮ va prinde viata pe scena Salii Thalia, sambata, 1 iunie si in reluare duminica, 2 iunie, de la ora 19: 00. Coregrafia originala este realizata de Marius Petipa, pe muzica lui Riccardo Drigo iar adaptarea coregrafica este semnata de Alexander Mishutin, avand-o ca asistent de coregrafie pe Aleisha Gardner. Alexander Mishutin pastreaza in acest balet coregrafia din scrierile originale ale lui Marius Petipa, practic o bijuterie a baletului mondial, ce nu a mai fost reprezentata ca atare pe scena de mai bine de 100 de ani.

Spectacolul a avut premiera mondiala la Teatrul Hermitage din St. Petersburg, fiind sustinut de Baletul Imperial din Russia, pe 23 februarie 1900. „Arlechinadaˮ este un balet plin de prospetime, energie, gratie, dar in acelasi timp foarte tehnic. Personajele sunt inspirate din commedia dell’arte, o forma a teatrului de improvizatie, cu origini in Italia perioadei renascentiste, ce a cucerit pietele, teatrele si chiar curtile regale. Actorii jucau mascati, masca confundandu-se cu o trasatura dominata a caracterului lor. Pungasul Pulcinella, intrigantul Brighella, laudarosul Capitano, veselul pierde-vara Arlechino, reflectau o lume pestrita, vie si artificiala totodata, imaginea Europei la inceputul erei sale moderne.

Inspirat de aceste spectacole de teatru popular, coregraful Marius Petipa ofera pentru prima rolul principal unui personaj masculin: Arlechino, care nu este nici pe de parte un print romantic, ci un personaj simpatic, indraznet, lenes si naiv.

Baletul „Arlechinadaˮ spune povestea de dragoste dintre Arlechino si Colombina. Cassandre, tatal acesteia, se opune casatoriei celor doi tineri, gasindu-i fetei sale un logodnic mult mai bogat, pe Léandre, motiv pentru care incearca in fel si chip sa scape de Arlechino. In aceasta drama amoroasa intervin valetul Pierrot si sotia sa, Pierrette, primul sprijinindu-l pe Cassandre, iar cea de-a doua pe Colombina. In ciuda diferitelor complicatii ce apar, datorita ajutorului venit de la Zana cea Buna, iubirea celor doi indragostiti va invinge.

Alexander Mishutin— scurta biografie

Absolvent al prestigioasei Academii de Balet Bolshoi si al Conservatorului Tchaikovsky, de la Moscova (Rusia), apoi al Colegiului Coregrafic de la Kiev (Ucraina), Alexander Mishutin si-a faurit o cariera impresionanta, in calitate de dansator, coregraf si profesor de balet. A dansat la Moscova pentru Baletul Kremlin, pentru Baletul Imperial si pentru Teatrul Muzical Academic, iar in Japonia, la Tokyo, a fost prim-balerin al companiei de balet NBA. Timp de doi ani a fost director artistic al Scolii Internationale de Dans din Tokyo si a semnat adaptari coregrafice pentru numeroase spectacole, printre care „Cele patru anotimpuri”, „Arlechinada”, „Coppelia” si Cleopatra. In prezent preda balet si dans de caracter, fiind profesor -invitat la importante scoli din Japonia, Georgia, Ucraina sau Italia: Universitatea Muzicala Senzoku Gakuen din Kawasaki (Japonia), Academia de Balet Nakano, din Miyazaki (Japonia), Scoala de Balet Vakhtang Chabukiani din Tbilisi (Georgia), Colegiul de Coregrafie de la Kiev (Ucraina), Asociatia Culturala Artedanzza Rossana (Italia), etc.

Biletele pentru acest spectacol pot fi achizitionatre de pe site-ul kompostor.ro sau de la sediul Casei de Cultura a Municipiului Sibiu – Parcul Tineretului nr 1, Sibiu

Program luni-joi 09.00-16.00 sau vineri 09.00-13.30.

Caseta artistica

Coregrafie originala: Marius Petipa

Adaptare coregrafica: Alexander Mishutin

Asistent coregrafie: Aleisha Gardner

Muzica: Riccardo Drigo

Costume: Rodica kabdebo, dupa schitele Mariei Ermolenko

Act I: 42 minut

Act II: 41 minute

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.