O medieseanca a tradus cartea unui scriitor norvegian de succes

Medieseanca Diana Polgar a fost aleasa de Editura ALLFA sa traduca romanul autorului norvegian Tom Egeland, considerat un Dan Brown nordic. Scriitorul a semnat bestsellerurilor internationale “Capatul cercului” si “Paznicii legamantului”. Romanul “Evanghelia dupa Lucifer” (Lucifers Evangelium, 2009; Editura ALLFA, 2015), tradus in limba romana de Diana, i-a adus autorului Premiul Riverton pentru cel mai bun thriller norvegian. Cartile lui Tom Egeland au fost traduse in peste douazeci de limbi.

Diana Polgar

Diana Polgar este absolventa a Liceului “St.L.Roth” Medias (promotia 2004), a Facultatii de Litere, unde recent si-a sustinut si teza de doctorat. A beneficiat de trei burse de studiu in Norvegia: o bursa pentru cursul de vara din Bergen, o bursa Erasmus, la Universitatea din Oslo, si, nu in ultimul rand, bursa de cercetare pentru lucrarea de licenta, tot la Universitatea din Oslo.

“Primul contact cu ceea ce ar reprezenta „lumea nordului” l-am avut in timpul liceului, cand am citit pentru prima data cateva piese de teatru ale lui Henrik Ibsen. Stiu sigur ca atunci m-am intrebat pentru prima data cum ar suna limba norvegiana. A fost un gand care n-a ramas cu mine, dar care mi-a revenit in minte in momentul in care m-am decis sa dau la Litere, la sectia de norvegiana. Probabil ca idea de a studia norvegiana a rezultat din dorinta mea de a face ceva cu totul inedit, de a rupe putin asteptarile proprii si de a pasi intr-un fel de necunoscut. La momentul respectiv, nu aveam nici cea mai mica idee despre cum suna limba norvegiana, dar eram absolut convinsa ca acesta este drumul pe care trebuie sa-l aleg. Si a fost o alegere buna, cred eu. Nu voi uita niciodata primul contact cu limba norvegiana in primele ore de curs si pasiunea ce a aparut ulterior si care m-a determinat sa-mi doresc sa vorbesc limba norvegiana cat mai aproape de perfectiune (desigur, aici inca mai lucram).

Cele doua traduceri importante pe care le-am facut, romanul lui Tom Egeland si o carte de psihologie infantila de Kari Killen, nu reprezinta doar niste simple lucrari, pentru mine sunt un prilej de bucurie, sunt o parte din mine”, mi-a spus, Diana.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

24 de comentarii


  1. Felicitari!!! pentru doctorat si traduceri si la mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.