Mediasul este gazda Festivalului Culturii Ortodoxe

Protopopiatul Ortodox Roman Medias, in parteneriat cu Asociatia Culturala ”Mediasul nostru” organizeaza, in zilele de 22-23 octombrie 2016, prima editie a Festivalului Culturii Ortodoxe.

Initiat cu scopul de a aduce in atentia publicului mediesean forme mai putin cunoscute de manifestare a culturii ortodoxe, festivalul se bucura de binecuvantarea Mitropolitului Ardealului, IPS Dr. Laurentiu Streza, a carui prezenta este asteptata intr-una din zilele festivalului.

festival-culturii-ortodoxe-medias

Programul include cateva momente inedite, protagonistii acestora aflandu-se pentru prima data pe o scena din Medias.

In primul rand, istoricul Marius Oprea, creator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului Bucuresti, va sustine o conferinta intitulata ”Martirii crestini ai Rezistentei anticomuniste”. La inceputul acestui an, Marius Oprea a inceput o serie de conferinte itinerante in tara, avand drept subiect atat victimele regimului comunist, cat si aspecte inedite din istoria pre si post decembrista a Securitatii in Romania.

De departe cel mai neobisnuit moment al festivalului il reprezinta intamplarile puse in scena de Trupa de Teatru Nescris ”Constantin Iugan” din comuna Sant (jud. Bistrita Nasaud), unicat in Europa. Cei opt membrii ai trupei nu au nici un fel de studii de actorie, iar ceea ce pun in scena nu sunt piese conform unor texte scrise. Este vorba doar de talentul de a improviza, pe baza unor intamplari din realitatea imediata.

Pe scena festivalului vor mai evolua Corala ”Gheorghe Soima„ a Protopopiatului Ortodox Roman Medias, singura corala barbateasca din Arhiepiscopia Sibiului, dar si Corul Catedralei Ortodoxe Romane Medias, precum si cateva trupe de teatru de copii, din parohiile ortodoxe Ernea, Valea Viilor si Dumbraveni.

Programul va fi intregit de doua expozitii, deschise, timp de doua zile, in foaierul Salii Traube. Este vorba de o expozitie cu vanzare de icoane, pictate pe pietre de rau, si de una de fotografii de la Muntele Athos si din Tara Sfanta.

Gazda festivalului este Sala Traube din Medias, iar parteneri: Primaria Municipiului Medias, Revista Formula AS, Emailul S.A., Konsta Splendid, Restaurantul „La Turn”, Radio Ring, Nova TV, Mediaslive Radio Medias 725 si Monitorul de Medias.

Comentarii

20 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.