Mars pentru apa, mars pentru Copsa Mica

Primarul localitatii Copsa Mica pleaca in mars la Bucuresti, pentru a rezolva problema apei.

“Prin acest mars doresc sa atrag atentia guvernelor si institutiilor sa respecte legile si angajamentele, judecatorilor sa fie responsabili si presedintelui sa ne garanteze ca sistemele acestea functioneaza normal si logic, nu aberant”, spune Daniel Tudor Mihalache.

“Am fost de multe ori in Capitala pentru a incerca sa rezolv problema apei. Mii de kilometri degeaba, pentru ca guvernele noastre n-au inteles cat de importanta este apa potabila in secolul XXI, mai ales cand traim intr-o comunitate europeana. Oricine poate intelege daca e ceva imposibil, dar nu este. Este frustrant sa traiesti cu senzatia ca guvernele si structurile sale depun eforturi tocmai pentru a impiedica normalul.

De aceea, acum voi face din nou acest drum, dar nu cu masina sau cu trenul, ci pe jos, intr-un pelerinaj, pentru ca autoritatile sa ne permita sa avem o viata normala”, adauga Mihalache.

Un foarte scurt istoric:

Cu 11 ani in urma, Romania isi dorea foarte mult sa adere la Europa, dar avea foarte multe probleme de rezolvat, printre care si capitolul de aderare 22 pentru mediu. Asa ca a propus rapid orasului Copsa Mica si Zlatnei (doua puncte fierbinti pe harta Romaniei) cateva proiecte de infrastructura, pentru a bifa actiunile de mediu.

Astfel, Romania semneaza acordul cu Europa si devine al 26-lea stat european, dar proiectele pornite nu mai sunt de actualitate, asa ca guvernul urmator stopeaza finantarea lor. Administratia din Copsa a facut toate demersurile normale pentru a debloca situatia, depune zeci de kilograme de documente, cereri, plangeri, petitii. Anticamera la ministere devine ceva normal, firmele angrenate in proiecte cheama in judecata primaria si impun penalitati, primaria cheama in garantie Ministerul Mediului, cel care a cauzat penalitatile.Si pierde!

In momentul acesta, orasul Copsa Mica cumpara apa bruta dintr-o sursa care apartine tot ministerului, iar pretul este cel impus de lege: 50 de lei pentru 1000 de metri cubi. Mai mult, administratorul acelui baraj (ABA Mures) doreste sa impuna un tarif de sase ori mai mare pentru niste servicii pe care nu le presteaza: pentru o apa bruta neconforma (care pute). Barajul nu este intretinut si sursa de apa nu este in zona de protectie.

“Pentru aceste pretentii absurde ne judecam in instanta. Incercam imposibilul, cum ar fi sa trecem apa de proasta calitate printr-o statie improprie, pe care am mostenit-o de la defuncta societate metalurgica din oras si o folosim. Evident ca, pentru ca nu avem statie si de epurare, tot acelasi minister, prin acelasi administrator, ne amendeaza lunar pentru deversarile in Tarnava.

Ca totul sa fie perfect pentru autoritati, e posibil sa pierdem in instanta cu ABA Mures! Si sa avem si cea mai scumpa apa nepotabila din Romania. Apoi, platim datorii pe care nu le-am facut noi, platim deversari pentru ca nu am finalizat proiectul si … cumparam cea mai scumpa apa!“, spune primarul orasului Copsa Mica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *