Istoricul Marius Oprea, interesat de cazul mediesenilor persecutati de Securitate (video)

Inaintea conferintei “Martirii crestini ai Rezistentei anticomuniste”, din cadrul Festivalului Culturii Ortodoxe, ce a avut loc in 22 -23 octombrie a.c., la Medias, am realizat un interviu cu istoricul Marius Oprea. In cadrul interviului am discutat despre ororile Securitatii din perioada regimului comunist, despre atentatul impotriva postului de radio Europa Libera, cazul Pacepa si cum se pot implica romanii in demascarea si trimiterea in judecata a fostilor tortionari.

In inima Transilvaniei a fost mult mai puternica si mai bine organizata impotrivirea oamenilor fata de regimul comunist. Mai ales pe Valea Tarnavelor si in Muntii Apuseni. Marius Oprea mi-a spus, in interviu, ca in anul 1988 orasul Sibiu era monitorizat de Securitate, aproximativ 99%. Istoricul a citat o analiza a Securitatii, din luna noiembrie a anului 1988, in care securistii sibieni erau criticati ca reteaua informativa pe care o dezvoltasera in oras nu acoperea o strada si un bloc. In rest, absolut totul era controlat de catre informatorii Securitatii.

Cu acesta ocazie, i-am prezentat celui care a creat INSTITUTUL DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI si cazul mediesenilor care au facut si distribuit manifeste impotriva regimului Ceausescu, relatat in cartea “Sperante pe cartela”.

Mircea-si-Marius

Comentarii
Posted in ,

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

18 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.