Industria Gazelor Naturale oglindita in filatelia romaneasca

Punerea in evidenta a primului zacamant de gaze naturale pe teritoriul actual al Romaniei a avut loc in localitatea Sarmasel din judetul Mures, la 22 aprilie 1909, cand in timpul forajului sondei 2 Sarmasel destinata descoperirii unor saruri de potasiu, a avut loc o puternica eruptie de gaze.

Aniversarea de catre Romgaz Medias a acestui important eveniment din istoria industriei gaziere din Romania va avea loc in data de 7 mai 2019 la Muzeul Gazelor Naturale in cadrul unei Sesiuni stiintifice. Cu acest prilej, ing. Liviu Pintican-Juga va prezenta o colectie filatelica avand ca tema „Industria Gazelor Naturale oglindita in filatelia romaneasca”.

Vor fi prezentate diferite piese filatelice precum emisiuni de marci postale, plicuri si stampile speciale, carti postale maxime, plicuri prima zi a emisiunii, toate avand ca subiect aspecte legate de istoria si activitatea industriei gaziere romanesti. Pot fi intalnite piese dedicate descoperirii gazului metan, activitatilor de foraj, extractie, transport si tranzit international, sarbatoarea Zilei petrolistului si altele.

Pentru prima data, intr-un capitol separat sunt prezentate mai multe francaturi mecanice utilizate in decursul timpului de unele entitati, intreprinderi, sucursale, regionale,etc. din industria gazului metan pentru francarea corespondentei curente. Aceasta ramura mai noua a filateliei numita generic mecanotelie se ocupa cu studiul si colectionarea amprentelor masinilor de francare automata a corespondentei, fara a mai apela la marci postale adezive.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.