Impresii despre Campionatul de Sah rapid (video)

La finalul Campionatului de Sah rapid am disctutat cu Emil-Aurel Deliman, presedintele CS Tera Sah Medias.

Mai jos ai si alte impresii despre competitie:

”Acesti copii, inca o data si-au demonstrat valoarea, meritand toata aprecierea noastra, facand ca numele orasului nostru sa fie aplaudat minute in sir in sala de lectura a Bibliotecii Municipale ,,St. L. Roth” Medias! Felicitari din partea mea campionilor!”, a declarat, emotionata, doamna Antonela Sofia Barbu, inspector de specialitate in cadrul institutiei-gazda.

“M-am bucurat foarte mult sa vad ca un numar mare de elevi au participat la turneu, lucru care arata ca sahul este un joc foarte indragit de copiii din Medias. O ultima remarca pentru turneul devenit deja o traditie. La primele doua editii, multi dintre noi spuneam ca „a fost o reusita cu totul deosebita, un asa nivel valoric greu vom mai vedea in burgul nostru“. Rezultatele au fost senzationale! Atata dorinta de victorie din partea copiilor nu am vazut niciodata”, a spus, la finele competitiei, Maestra internationala Corina Moldovan, presedintele CS Logismart Sibiu.

”Sahul reprezinta o modalitate utila si placuta de petrecere a timpului liber. O data invatat ramane pentru o viata, ȋti disciplineaza modul de gandire, te ajuta sa iti stapanesti impulsurile, iti dezvolta rabdarea, atentia, concentrarea, spiritul de lupta dar si de fair-play. Costurile sunt minime, comparativ cu alte sporturi, si nu ai nevoie de conditii speciale pentru a-l practica. Totodata, nu ajunge sa fii inteligent pentru a juca sah de performanta, aici fiind nevoie de mult mai multe calitati, ȋn special placerea studiului individual, destul de rar intalnita atunci cand copiii au usor acces la televizor sau jocuri pe calculator”, a spus la finalul competitiei, ing. Blaga Constantin (pensionar), unul dintre jucatori la open.

”Talentul poate aparea in cele mai neasteptate locuri, nu tine de o anume zona geografica, insa sansele gasirii acestuia cresc daca baza de selectie este mare. As putea spune doar ca in Medias exista multi copii inteligenti si ar fi pacat sa nu existe conditiile necesare pentru identificarea si sprijinul copiilor talentati. Sahul poate fi practicat deopotriva de copii sau varstnici, persoane cu dezabilitati sau fara calitati fizice deosebite, din toate categoriile sociale, fiind un sport ieftin si extrem de accesibil. Asa este vazut sahul in lume, iar Mediasul nu face exceptie. Interesul difera insa, in functie de gradul de cultura, educatie si traditii. Beneficiile practicarii sahului de la o varsta frageda sunt enorm de multe, chiar daca nu se pune neaparat problema performantei. Copiii isi dezvolta gandirea logica, reusesc sa ramana concentrati asupra unei activitati pentru o perioada mai lunga de timp, invata sa isi stapaneasca emotiile, devin constienti ca zgomotele si agitatia lor deranjeaza persoanele din jur (in special partenerul de joc), iar pentru multi dintre ei, faptul ca reusesc sa ramana asezati pe scaun pentru mai mult de cinci minute reprezinta un real succes. Exceptand cultura, educatia si traditia, interesul parintilor pentru sah depinde enorm de mult de oportunitatea care li se ofera. Spre exemplu, daca orele de sah au loc la scoala sau gradinita unde invata copiii, cu siguranta vor fi mult mai multi doritori decat daca ar fi nevoiti sa participe la cursuri de sah intr-un club situat in alta parte a orasului. Popularizarea sahului presupune un efort comun, atat din partea comunitatii sahiste, cat si din partea autoritatilor locale”, a spus la final profesor Cuceanu Gheorghe, Scoala „George Popa” Medias, unul dintre jucatori la open.

“Ne bucura aceasta initiativa, nu este prima oara cand in sala de lectura a Bibliotecii se desfasoara un concurs de sah adresat copiilor. Acest proiect este unul foarte benefic pentru copiii din Medias si dorim ca aceasta colaborare sa fie intensificata, astfel incat pe viitor sa aducem si copiii din grupele de performanta ale scolilor municipiului in acest sediu”, a declarat la finalul turneului, Claudiu Costea.

Comentarii
Posted in ,

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

10 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.