Guest post: Prezentarea cartii “Medias 750”-volumul II

Miercuri, 25 ianuarie a.c., a avut loc la Casa Schuller, lansarea celui de-al doilea volum din seria “Medias 750”. Prezentarea cartii a fost facuta de dr. Mihai Chiriac.
 Volumul II ”Medias 750”, pe care am placerea sa il prezint in cele ce urmeaza, a fost tiparit cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relatii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului Romaniei, prin Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Prezenta carte cuprinde 11 studii de specialitate, la care se adauga o introducere semnata de editorii volumului, prof. dr. Vasile Marculet, respectiv prof. Helmuth Knall, unde este specificat scopul prezentului demers, sunt adresate multumiri colectivului de autori, care a avut deplina libertate in tratarea subiectului ales, asumandu-si intreaga responsabilitate pentru continutul materialelor publicate.
In cele ce urmeaza, o sa fac o succinta trecere in revista a celor 11 studii publicate, dupa cum urmeaza:
1. ”Regiunea Municipiului Medias – Aspecte climatice” – un prim studiu semnat de trei autori, geografi. Dr. Ioan Marculet, Dr. Catalina Marculet si dr. Nicolae Rusan prezinta principalele manifestari de natura climatica care influenteaza viata social-economica, dar si mediul inconjurator. Astfel, aflam ca radiatia solara globala atinge valori de circa 117 kcal/cm/an, iar circulatia generala a atmosferei este predominant vestica. In perioada 2000 -2015, cel mai racoros an a fost 2005, cu o temperatura medie anuala de 8 grade Celsius, iar cel mai calduros, 2014, cu o temperatura anuala de 10,2 grade. Apoi precipitatiile insumeaza 650 mm, in conditiile in care luna cu cele mai reduse cantitati de precipitatii este februarie, cu 24,9 mm, in timp ce, in iunie, precipitatiile sunt cele mai numeroase, atingand 103,8 mm.
2. ”Mostenirea istorica si repere heraldice in stema Mediasului” – dr. Constantin Ittu. Autorul isi incepe studiul cu regasirea identitatii heraldice a Mediasului, analizand primul sigiliu, care dateaza din 1448, dar si cel de-al doilea, din 1492 in care se intalnesc aceleasi elemente heraldice, si anume: o palma deschisa flancata de o floare de crin si de o stea, ambele din aur. La mijlocul secolului al 16-lea apar insa alte doua sigilii, primul cu legenda Iudicatis Megiensis, iar al doilea cu legenda Consulatus Megiensis. Studiul de fata insa se concentreaza asupra interpretarii unei steme din 1549, compusa dintr-o mana imbracata ce sustine un butuc smuls de vita de vie cu frunze si ciorchini de struguri.
3. ”Apa, la Medias, de la beneficii la calvar” – dr. Alexandru Bucur. Dupa ce este analizata reteaua hidrografica si cantitatea medie de precipitatii in ultimii 120 de ani, autorul prezinta, cronologic, inundatiile care s-au manifestat la Medias incepand din anul 1506. Astfel, aflam anii ploiosi, inundatiile, precum si consecintele acestor calamitati naturale in secolele 16-21. De asemenea, autorul analizeaza si lucrarile de aparare realizate pentru a diminua efectele negative ale inundatiilor, in acest sens fiind amintita prima regularizare a Tarnavei din 1730, acoperirea paraului Mosna din 1908, introducerea canalizarii in 1912, construirea digurilor din 1975, care astazi se intind pe o suprafata de 13,7 km.
4. ”Consideratii privind dietele de la Medias din epoca Principatului Autonom si de la inceputul dominatiei habsburgice” – dr. Vasile Marculet, dr. Mihai Razvan Neagu. Dupa ce arata scopul pentru care, in secolele 16-18, mai precis intre anii 1553 si 1713, erau convocate dietele, organe legislative, dar si alegerea, deloc intamplatoare, a locului de desfasurare a lucrarilor acestor diete, autorii identifica, in perioada Principatului autonom, 19 diete, desfasurate in perioada 1553-1689. Dintre acestea, 15 erau generale, iar patru partiale, iar in perioada de inceput a stapanirii habsburgice, intre 1706-1713, s-au desfasurat trei diete generale. Demn de remarcat este, la acest studiu, remarcabila prezentare a contextului international aferent perioadelor analizate.
5. ”Un atestat academic din anul 1682” – dr. Dragos Lucian Tigau. Este prezentat un atestat, datat la 23 martie 1682, emis de rectorul Universitatii din Wittenberg, care confirma calitatea de student a medieseanului Michael Mauritius. Atestatul este un document cu litere latine imprimate, iar pecetea universitatii confirma autenticitatea actului. Demn de remarcat este starea buna de conservare a documentului, in conditiile in care sunt lizibile numele si functia rectorului. Din analiza textului aflam o serie de date bibliografice interesante despre tanarul student Michael Mauritius.
6. ”Un exemplu de multiculturalitate transilvaneana: cazul romanilor asezati in comunitatea saseasca Ighis, in 1688” – dr. Liviu Campeanu, dr. Hansotto Drotloff. Autorii analizeaza un document inedit, descoperit in fondul de acte care initial erau pastrate la Oficiul parohial evanghelic Medias. Documentul, emis in limba germana, este datat in 1688 si reprezinta un contract intre magistratul orasului Medias, reprezentat de primarul Mediasului, Samuel Conrad de Heydendorff, si un grup de romani din satul Banesti, scaunul Nocrich, (8 barbati) care solicita permisiunea de a se aseza pe jurisdictia Celor Doua Scaune. Astfel, romanii din Banesti, oameni liberi la acea data, vor fi colonizati in comuna Ighis, unde vor trai alaturi de comunitatea saseasca din localitate.
7. ”Aspecte din activitatea reuniunii meseriasilor romani din Medias” – Mircea Hodarnau. Autorul ne ofera o serie de date interesante despre Reuniunea Meseriasilor Romani din Medias. Aceasta s-a infiintat in 1919, a avut initial 50 de membri, ajungand in 1944 la 105 membri, a avut un statut cu 34 de articole, un steag, un sediu, pe strada Closca nr 3, a sustinut o serie de activitati culturale, printre care amintim Maialul in 10 Mai, Caluserii din Medias, iar primul presedinte a fost Porea Bazil.
8. ”Insigne si medalii militare ale scolii tehnice de aviatie din Medias” – Ovidiu Dicoi. Prin Inaltul Decret regal nr.4167, din 18 oct. 1920, pe aerodromul Pipera Bucuresti a luat fiinta Scoala de Meseriasi militari ai aeronauticii care, in 1921 s-a mutat la Medias, iar din 1924 institutia isi schimba numele in Scoala Tehnica a Aeronauticii, condusa de capitanul Toma Ioanin. Incepand din 1940, in cadrul scolii a functionat si departamentul de ofiteri mecanici de aviatie, iar dupa 1944 scoala a pregatit temporar si alte cadre cu alte profile de specialitate. In 5 sept. 1954, scoala a primit numele Traian Vuia. Prima insigna este cea instituita in timpul domniei lui Carol al II-lea, iar alte exemplare au fost emise in anii 70, in 1995, in 2000, respectiv 2002. La 15 . 2004, ca urmare a restructurarii invatamantului militar, scoala a fost mutata, dupa 84 de ani de activitate, la Boboc – BUZAU.
9. ”Hermann Oberth – lansarea primei rachete la Medias – 1935. Marturii ale unui martor prezent la eveniment” – Liviu Pintican Iuga. Dupa ce face o scurta trecere in revista a activitatii didactice si stiintifice a savatului Hermann Oberth, autorul ne ofera, dupa consultarea mai multor surse contemporane, si anume marturiile lui George Togan si Ioan Lupu, o serie de informatii interesante legate de lansarea primei rachete la Medias, in mai 1935.
10. ”Prima expozitie filatelica organizata la Medias – 27-29 mai 1939” – Liviu Pintican Iuga. Aflam o serie de informatii despre comitetele de onorare si organizare ale expozitiei, despre programul de desfasurare, lista celor 33 de expozanti cu 55 de exponate, despre colaborarea Postei Romane.
 
11. ”A XXIX-a editie a jocurilor internationale ale copiilor. Medias, 9-13 iunie 1999 – Ion Mihai Ionescu”. Autorul ne prezinta la inceput istoricul si menirea jocurilor internationale ale copiilor, dupa care vorbeste pe larg despre nominalizarea municipiului Medias din postura de participant direct in cadrul delegatiei mediesene, alaturi de profesorul emerit Octavian Serban sau de fostul edil Dionisie Bucur, la organizarea acestui eveniment sportiv unic. In acest sens, autorul prezinta un interviu realizat in Grecia, in 1997, cu Metod Klemenc – parintele jocurilor internationale ale copiilor. Competitia este prezentata pas cu pas, pe zile, ore, probe sportive, rezultate ale delegatiilor participante la eveniment: este vorba de 13 state, printre care amintim Germania, Canada, Grecia, Marea Britanie, Olanda, Elvetia sau Italia si 591 de sportivi implicati. (Romania 8 medalii, dintre care 5 aur, 2 argint, 1 bronz – pe primul loc, iar Olanda pe ultimul loc, cu o singura medalie de bronz).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *