FITS: Peste 500 de opere de arta in muzeul digital Micro-Folie

In perioada 8 – 17 iunie, trei hotspoturi culturale BRD isi vor pune amprenta asupra Sibiului, la cea de-a 25-a editie a Festivalului International de Teatru Sibiu. Pe toata durata Festivalului, Casa Artelor din Piata Mica devine Micro-Folie Hotspot Cultural BRD, un proiect adus in premiera in Romania, la Sibiu, de catre FITS si BRD, iar Sala BRD Scena9 (Str. Sebastian Bach, nr. 4) va gazdui numeroase spectacole din programul festivalului. Intre 14 si 17 iunie, in Piata Mare din Sibiu, participantii la FITS vor putea descoperi Laboratorul de Imaginar – prima instalatie interactiva care interpreteaza grafic emotiile spectatorilor de teatru.

Photo by Vlad Cupsa

Proiectul Micro-Folie reprezinta o oferta culturala unica, realizata de Ministerul Culturii Francez si coordonata de La Villette, in parteneriat cu 12 dintre cele mai mari muzee din Franta: Louvre, Chateau de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay si Festivalul de la Avignon.

Aducand laolalta peste 500 de opere de arta, acest muzeu inedit este o calatorie digitala dedicata oamenilor de toate varstele, parcurgand o istorie ce se intinde din Antichitate si pana la explorarea spatiala. In stransa legatura cu muzeul digital, spectatorii vor putea experimenta un spatiu al realitatii virtuale si un atelier pentru proiecte de bricolaj, deschise tuturor celor care vor sa isi dezvolte creativitatea.

„Proiectul Micro-folie este un program care incurajeaza accesul la cultura prin folosirea tehnologiei. Este o cheie de acces la opere de arta importante din marile muzee si institutii culturale ale lumii, dar mai mult, creeaza trasee culturale care ghideaza, anima comunitatea si formeaza mediatori culturali. Este un program in care vizitatorii sunt invitati sa devina creatori la randul lor. Este un prim pas dintr-un proiect pe termen lung pe care-l incepem sub umbrela FITS si care debuteaza national odata cu prima zi de Festival.

Prin politica noastra de hotspoturi culturale BRD vrem sa oferim publicului experiente culturale originale, dedicate tinerei generatii de creatori, dar si de spectatori. Iar Micro-folie este un pilon important al acestei strategii. Speram ca raspunsul publicului sa fie unul pozitiv” a declarat Cosmina Frincu, Brand Communication Manager BRD – Groupe Société Générale.

 

In programul FITS de anul acesta, imaginatia joaca propriul spectacol in spatiul Laboratorului de Imaginar – prima instalatie interactiva care interpreteaza grafic emotiile spectatorilor de teatru. Intre 14 si 17 iunie, in Piata Mare din Sibiu, participantii la festival vor observa in timp real ce efect asupra atentiei si imaginatiei au lectura de teatru sau fragmentele interpretate de actorii Teatrului Radu Stanca din Sibiu.  Toate acestea vor fi experimentate prin intermediul instalatiei interactive semnate de scenograful Adrian Damian si BRD – Groupe Société Générale in parteneriat cu CINETic, Aural Eye si The Pole Society. Printre cele 10 texte de teatru care vor asista experienta participantilor la Laborator, se regasesc fragmente din Omul Perna de Martin Mcdonagh, Cui i-e frica de Virginia Woolf? de Edward Albee sau O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii de Mark Haddon.

Cel de-al treilea hotspot cultural BRD din Sibiu, Sala BRD Scena9 (Str. Sebastian Bach, nr. 4) va gazdui in cadrul FITS spectacolele: Trei surori de A.P. Cehov, spectacol prezentat in limbajul semnelor, cu traducere in limbile romana si engleza (8 iunie, ora 18.00), Dovada! de Sichiro Fukazawa (10 iunie, ora 22.00), Trei cuvinte de  P.Gonzalez, B.Leese, H.Schüler, M.Vogel (12 iunie, ora 16.00), A fi sau a nu fi…Hamlet in regia lui Grzegorz Bral (15 iunie, ora 20.00), Multimea de Nick Yu Rongjun, spectacol prezentat in limba chineza, cu traducere in limba romana si limba engleza  (17 iunie, ora 16.00).

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.