Doi medieseni au reusit sa dateze corect vechimea unui iatagan

Doi medieseni au reusit sa dateze corect vechimea unui iatagan aflat in colectia Muzeului Municipal Medias. Spre finalul anului trecut, dr. Mihai Chiriac si dr. Viorel Stefu au reanalizat clasificarea unui artefact din colectia veche a muzeului mediesean. Acesta apare sub titulatura de ”sabie turceasca”, donata de cetateana Gertrude Litz in 1933 si ar fi apartinut lui Iosef Litz.

Datele tehnice ale iataganului sunt: lungimea totala de 70,5 cm, lungimea lamei de 56 cm, lungimea manerului de 14 cm, latimea lamei de 3 cm si grosimea partii superioare de 6 mm. Manerul este din fildes de morsa.

Initial, s-a crezut ca piesa este din secolul XVII, dar, la o analiza mai atenta, cei doi au descoperit faptul ca apare anul 1277, cu numere cardinale arabe, dupa Hegira care a avut loc in anul 622. Convertite aceste date la calendarul gregorian, rezulta anul fabricatiei 1860.”Avem de-a face cu un iatagan produs la finalul domniei sultanului Abdul Mecid (1839-1861)”, este concluzia celor doi istorici.

Foto: Mihai Chiriac

Chiriac si Stefu au stabilit provenienta, datarea, componenta si clasificarea iataganului in functie de anumite caracteristici specifice acestuia, facand o serie de analogii cu colectia de iatagane a Muzeului Banatului din Timisoara, care a fost valorificata de muzeograful drd. Zoran Marcov, caruia tin sa-i multumeasca pentru sfaturile oportune pe care le-a oferit.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.