Descoperire in Pestera Tausoarelor, facuta de un mediesean

Medieseanul Cosmin Berghean a facut zilele trecute o descoperire extraordinara in Pestera Tausoarelor. Impreuna cu un grup format din 20 de speologi, Cosmin a participat la tabara de explorare „Asaltul Tausoarelor”, editia I, 2016, organizata de custodele pesterii, Crin Teodorescu.

Ema si Cosmin

Cu aceasta ocazie, Cosmin Berghean si Ema Marcu au reusit sa forteze la limita trecerea printr-o stramtoare, adaugand 215 metri de galerie la harta pesterii. “Speologia este mereu un efort de echipa. Eu am insistat pe fortarea stramtorii si abordarea galeriei si apoi am asigurat-o pe Ema, in explorarea galeriei”, mi-a spus Cosmin. Noua galerie a primit numele de Galeria Polaris, dupa numele clubului speologic de la care provin cei doi descoperitori.

Ema_Marcu

A mai fost descoperita o sala noua, de inciziune, aflata la o intersectie de fisuri tectonice, de dimensiuni medii (15 x 5 metri si inalta de 20 metri), care a fost denumita Sala Jderului, datorita prezentei urmelor acestui animal troglofil – o sala aflata sub Sala Muntelui.

„Asaltul Tausoarelor” a constat in escaladarea simultana a mai multor verticale, inventarierea mediului biotic si abiotic al noilor galerii descoperite, cartarea si epuizarea potentialului de dezvoltare a pesterii.

Comentarii

142 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *