Crucea Roşie Mediaş îşi propune amenajarea unei alei senzoriale pentru copiii cu autism

Crucea Roşie Mediaş îşi propune amenajarea unei alei senzoriale pentru copiii cu autism, în incinta Centrului de zi pentru copii cu tulburări din spectrul autist Sfântul Casian din Mediaş, cu o lungime de aproximativ 30 de metri, realizate cu materiale din natură, unde drumeţia în picioarele goale pe porțiuni cu nisip, pietriş de diferite mărimi și forme, conuri de brad, scoarță de copac, rumeguş, buşteni, iarbă și coceni de porumb etc, să fie o modalitate de relaxare şi terapie pentru aceştia.

În tălpi există nu mai puțin de 7.200 de terminații nervoase ce sunt conectate la toate părțile corpului. Aceste legături sunt procesate prin coloana vertebrală și creier. Prin masajul tălpilor, durerile și stresul se atenuează, iar organismul intră într-o stare de confort.

Autismul este o tulburare de origine neurobiologică. La nivel internațional 1 din 68 de copii suferă de autism. În România se observă o creştere continuă a numărului acestora. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate fină și grosieră a unui copil. Fără terapie simptomele se agravează în timp. Neintegrarea copilului diagnosticat într-un program individualizat de terapie specifică în care învaţă, într-un mod structurat, cum să vorbească, cum să se comporte, cum să fie independent, îl privează de toate aceste achiziţii, acest copil riscând să se transforme, în final, într-un adult neintegrat şi de cele mai multe ori, instituţionalizat.

Centrul de zi pentru copii cu tulburări din spectrul autist Sfântul Casian

În Mediaș s-a înființat de curând Centrul de zi pentru copii cu tulburări din spectrul autist Sfântul Casian, în a cărui activitate aleea senzorială ar reprezenta o unealtă eficientă de recuperare. Mersul în picioarele goale ajută la eliberarea sentimentelor negative și restaurarea echilibrului organic și intelectual, contribuie la eliberarea de presiune psihologică.

Prin crearea aleii senzoriale dorim ca acești copiii cu autism să urmeze programe intensive de terapie care duc la o recuperare funcţională a întârzierilor în dezvoltare şi la adaptarea acestora la mediul în care trăiesc, în special cu mediul înconjurător.

Totodată sperăm la schimbarea atitudinii şi comportamentului copiilor faţă de cei din jur, că vor începe să fie mai atenţi, mai toleranţi şi mai interesaţi de mediul înconjurător, că se vor forma noi abilităţi şi cunoştinţe și în final, la modificarea stării psihice a copiilor: SĂ DEVINĂ FERICIȚI.

Grupul țintă: copiii cu autism din zona Mediașului.

Terapia se va desfăşura pe termen lung, copiii având 1-2 ore de terapie în fiecare zi, în funcţie de vârstă şi de nivelul abilitaţilor şi dificultăţilor.

Beneficiarii direcți ai serviciilor oferite în cadrul acestui proiect:

  • cei 15 copii înscriși la momentul actual la Centrul de zi pentru copii cu tulburări din spectrul autist Sfântul Casian;

  • cei 53 de copii care vor trece pragul Centrului;

  • copii/persoane cu dizabilităţi senzoriale, fizice şi multiple.

Beneficiari indirecți:

  • părinții copiilor cu autism;

  • sistemul de învățământ care va primi copiii cu autism gata de școlarizare, pregătiți în acest sens;

  • întreaga comunitate, care va avea mai mulți membri integrați social, școlar și ulterior profesional (acesta ar fi idealul).

Bugetul necesar

Cheltuieli vor exista numai cu materialele de construcții, vegetație şi consumabile, aproximativ 5.000 de Lei. Proiectarea și realizarea aleii se face prin muncă voluntară.

Sprijiniți proiectul prin Maratonul Internațional Sibiu

În tradiția Maratonului de la Londra, cel mai mare eveniment de strângere de fonduri din lume, Maratonul Sibiu combină bucuria de a alerga cu cea de a dărui. Este cel mai mare eveniment sportiv filantropic din România, care, conform tradiției, are loc în ultima sâmbătă din mai. În 2020 maratonul va avea loc în data de 30 mai. La a 8-a ediție, din 2019, pentru cele 40 de cauze s-au strâns 821.775 Lei.

Maratonului Internațional Sibiu își propune să susțină spiritul de inițiativă al sibienilor – idei bune ce pot rezolva probleme ale comunității și care vor crește calitatea vieții în Sibiu. Pune la dispoziție o platformă de atragere de fonduri prin care sprijină atât inițiativele noi venite dinspre grupuri informale, cât și proiectele organizațiilor non-guvernamentale. Evenimentul aduce împreună cetățeni, organizații, companii și autorități publice.

Cum funcționează strângerea de fonduri?

Crucea Roșie Mediaș a propus în acest an proiectul aleii senzoriale, proiect care s-a calificat pentru participarea la Maraton.

Pagina proiectului Crucii Roșii Mediaș: http://maratonsibiu.ro/aleea-senzoriala-pentru-copiii-cu-autism-13850

 

Există două moduri în care puteți contribui:

1. Alergătorii care doresc să se înscrie în competiții aleg proiectul nostru pe care îl susțin prin taxa de participare și prin mobilizarea unui cerc de susținători care împărtășesc aceeaşi dorință.

Vă puteți înscrie ca alergător pentru cauza noastră, la una din cele 10 curse: http://maratonsibiu.ro/inscriere-alergator/?cauza=36 Plătiți taxa de participare și atrageți susținători pentru Dumneavoastră și proiectul nostru.

2. Dacă nu participați la Maraton, consultați lista celor care aleargă pentru cauza noastră și alegeți pe cine sustineți cu o sumă cât de mică, cât de mare: http://maratonsibiu.ro/inscriere-sustinator/?cauza=36

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *