Cea mai frumoasa terasa din Sibiu – 2019

Terasa restaurantului „Teatro” a primit premiul pentru cea mai frumoasa terasa de pe domeniul privat, iar terasa restaurantului ”Atrium” a primit premiul pentru cea mai frumoasa terasa de pe domeniul public.

Pentru realizarea clasamentului final s-au luat in calcul in proportie de 50% date de comunitatea sibiana in mediul online si 50% votul dat de un juriu format din arhitecti si reprezentanti ai societatii civile. Desi initial s-a dorit ca in selectia castigatorilor sa intre si date obtinute prin chestionare tiparite, datele oferite de acestea au fost irelevante, fiind completate intr-un numar extrem de mic. Organizatorii au decis ca o eventuala pondere de 33,3% din nota finala pentru chestionare este prea mare. In comparatie, pe site-ul www.turnulsfatului .ro s-au strans aproape 5.000 de voturi.

In urma concursului on-line, cele mai apreciate terase au fost considerate cele ale restaurantelor Pardon (577 voturi), Atrium (255 voturi) si La Arhive (244 voturi) – la cele amplasate pe domeniul public, respectiv Teatro (506 voturi), Gradina (468 voturi) si Cafe Wien (388 voturi) – la cele amplasate pe domeniul privat.

Juriul a acordat cele mai mari note teraselor Hochmeister (10), Atrium, La Pasaj, WineNot, Hug the Mug, Arhiva de ceai, Butoiul de Aur si Enzo – nota 9, pentru categoria teraselor amplasate pe domeniul public. Cele mai apreciate terase de pe domeniul privat au fost: Cafe Wien, Gradina, Max si Teatro – toate primind nota 10.

Pentru a se face o medie intre notele acordate de juriu si numarul de aprecieri ale publicului de pe site, s-a realizat o formula prin care voturile au fost si ele transformate in puncte. Astfel, s-a decis ca terasa cu cele mai multe voturi sa fie trecuta cu nota 10, reiesind de aici ca un punct obtinut de aceasta terasa are la baza 50 de voturi. De exemplu, la competitia teraselor de pe domeniul privat, Teatro a obtinut cele mai multe voturi pe site – 507, rezultand ca pentru nota maxima, 10 e nevoie de 50 de puncte. Restul teraselor din competitie au fost evaluate impartind numarul voturilor obtinute de 50. La concursul teraselor amplasate pe domeniul public, pentru un punct a reiesit ca e nevoie de 57 de voturi, deoarece terasa restaurantului Pardon a fost cea care a obtinut cele mai multe voturi, in aceasta categorie – 577.

Juriul a evaluat terasele inscrise in concurs in baza urmatoarelor criterii:

  • Modul de relationare cu contextul urban: criteriul atinge doua aspecte. Pe de o parte, evalueaza modul in care perceptia spatiilor urbane, respectiv a fondului construit este alterata sau pusa in valoarea de catre terase. Pe de alta parte evalueaza si maniera in care utilizatorul percepe (sau nu) spatiul urban, respectiv fondul construit in momentul in care se afla pe o terasa. Ponderea criteriului este de 40% din nota finala.
  • Calitatea amenajarii: criteriul evalueaza maniera in care terasa se integreaza in contextul urban din perspectiva materialelor / obiectelor folosite pentru amenajarea / acoperirea / delimitarea terasei. Ponderea criteriului este de 20% din nota finala.
  • Calitatea mobilierului: criteriul evalueaza maniera in care mobilierul folosit se integreaza in contextul urban, cat si in intreg conceptul de amenajare a terasei. Ponderea criteriului este de 20% din nota finala.
  • Flexibilitatea amenajarii propuse: criteriul evalueaza maniera in care intreg conceptul de amenajare a terasei permite adaptarea acesteia la grade diferite de ocupare, in functie de sezon, respectiv tranzitarea acesteia. Ponderea criteriului este de 20% din nota finala.

Juriu a fost format din urmatoarele persoane:

– Mihai Tuca, arhitect si urbanist – vicepresedinte Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala Sibiu-Valcea;

– Andreea Tanase – arhitect, specialist in regenerare urbana;

– MonikaTompos, reprezentant al societatii civile (grupul de initiativa Piete Libere);

– Adelina Cristea, asistent proiect.

Acest proiect a fost initiat de Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu, care si-a dorit sa cheme comunitatea sibiana sa-si spuna opinia cu privire la felul in care ar trebui sa arate terasele sezoniere din oras. In plus, in baza datelor stranse de la sibieni, dar si consultand specialisti in domeniu, se va realiza un document care va centraliza toate informatiile cu privire la acest domeniu, acesta urmand a fi pus la dispozitia administratiei locale, in vederea actualizarii Regulamentului de organizare si functionare al teraselor. Proiectul este cofinantat de catre Primaria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunitatii.

Scopul proiectului este acela de a incuraja modernizarea si amenajarea teraselor din municipiu in concordanta cu specificul si arhitectura orasului Sibiu. Dupa finalizarea concursului si avand o proiectie asupra felului in  care ar trebui sa arate terasele, specialisti in urbanism vor realiza un concept general in care vor intra exemple din tara si strainatate, integrate cu elemente locale de arhitectura.

Acest document va fi prezentat mass-mediei locale, consilierilor locali si conducerii Primariei Sibiu ca punct de pornire pentru actualizarea Regulamentului de organizare si functionare al teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *