“BaRockIN’ Transylvania” ajunge azi la Medias

Proiectul muzical “BaRockIN’ Transylvania” ajunge azi la Medias.  “BaRockIN’ Transylvania”, ingeniosul proiect al renumitului ansamblu Musica Ricercata, are ca misiune de a interpreta, dupa trei secole de liniste, lucrari muzicale compuse in Transilvania, ale caror manuscrise au fost descoperite in arhivele Sibiu.

Concertul este de la ora 19:00 la Biserica Evanghelica Sfanta Margareta.

Dupa intense cautari ale dirijorului Gabriel Bebeselea in Arhivele Nationale din Sibiu, arhivele Bisericii Evanghelice din Sibiu, au fost descoperite adevarate capodopere care demonstreaza sincronismul dintre cultura sibiana si cea vest-europeana. Compozitori precum Johann Sartorius si Anton Hubatschek sunt interpretati impreuna cu contemporanii lor care fie i-au influentat puternic sau chiar au ajuns la Sibiu: Georg Philipp Telemann, Carl Philipp Emanuel Bach, Michael Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart.

Musica Ricercata s-a nascut in anul 2017, cand un grup de muzicieni din intreaga tara au aruncat o privire lunga asupra peisajului muzical din regiune si au decis sa ofere o noua abordare, nu numai in ceea ce priveste repertoriul, ci si interpretarea muzicii. De la infiintarea, Gabriel Bebeselea a asigurat conducerea artistica si tehnica a ansamblului, adunand cei mai valorosi instrumentisti si creand programe muzicale diverse si captivante, care se intind de la epoca baroca, la cea clasica si moderna. Caracterizata printr-o legatura deosebita intre dirijor si muzicieni, Musica Ricercata exploreaza diferite lumi sonore, folosind instrumente de epoca – flaute din lemn, oboaie baroce, corzi de mat, teorbe – precum si instrumente moderne, in functie de program, si interpretand fiecare repertoriu in modul potrivit.

Gabriel Bebeselea este cunoscut pentru dedicarea sa cercetarii si redescoperirii muzicii, si acest lucru este foarte vizibil in conceptele de concert propuse, care exploreaza unele din piesele muzicale neglijate ale istoriei. De fapt, numele ansamblului inseamna “muzica cercetata” si a fost imprumutat de la un set de unsprezece piese pentru pian de Gyorgy Ligeti – Musica Ricercata – ca un omagiu adus compatriotului ansamblului.

Musica Ricercata a lasat o amprenta distinctiva asupra scenei muzicale romanesti, si acum isi extind orizonturile, avand in componenta muzicieni din intreaga Europa si oferind un sir unic de programe creative, mereu incurajand spre schimbare si pledand pentru diversitate, explorare si excelenta. Ansamblul a concertat pe importante scene (Ateneul Roman Bucuresti, Palatul Artelor Budapesta etc), fiind receptionat cu entuziasm atat de public, cat si de criticii de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *