Astazi, hramul Catedralei Ortodoxe Medias

Astazi, de ziua ”Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil”, Catedrala Ortodoxa Medias isi sarbatoreste hramul. Sfintita in urma cu 81 de ani, Catedrala a fost construita intre anii 1929 si 1935, in afara zidurilor cetatii.

sb medias catedrala ortodoxa romana

Actualul amplasament a fost cunoscut sub denumirea de Piata lemnelor, desi imediat dupa Marea Unire din 1918, locul ales pentru inaltarea Catedralei a fost Piata Mare (actuala P-ta Regele Ferdinand I). Comunitatea saseasca din Medias s-a impotrivit, insa, parohiei ortodoxe fiindu-i atribuita, in cele din urma, parcela din actuala Piata Andrei Saguna.
Construita in stil bizantin, catedrala are o suprafata impresionanta, de peste 500 de metri patrati. Picturile interioare au fost realizate de pictorul pitestean Gheorghe Belizarie, in timp fiind restaurate de catre alti artisti romani.

Catedrala Ortodoxa
Planurile edificiului au fost realizate de catre arhitectul George Placinteanu Liteanu din Bucuresti, iar constructorii au fost inginerii sibieni V. Smigelsky si Neugeboren. Exteriorul catedralei este la fel de impresionant ca si interiorul, fiind evidente influentele stilului brancovenesc. Cele doua turnuri impresionante ale catedralei au inaltimea unui bloc cu patru etaje si pot fi vazute de la mare departare, din tot Mediasul. Biserica a fost sfintita in ziua de 28 iulie 1935, de catre Mitropolitul Nicolae Balan.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

70 de comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.